Voor sommigen is het een lang gekoesterd plan voor de toekomst en voor anderen komt het als een spontane ingeving: een boot kopen. Wie van plan is een boot aan te schaffen, kiest ervoor meer tijd op het water door te brengen en weinig is zo ontspannend als dat. Toch komt er bij het kopen van een boot het nodige werk kijken. Een boot huren kan dan in sommige gevallen een aantrekkelijker alternatief zijn.

Vrijheid
Een boot geeft je de vrijheid de drukte van de stad en de dagelijkse beslommeringen even helemaal achter je te laten. Op het water krijg je al snel een vakantiegevoel. Dit kan een hoop rust brengen en ontspanning bieden. Heb je een eigen boot, dan kun je bovendien uitvaren wanneer je maar wilt. Je bent niet gebonden aan een specifieke huurperiode en dat geeft ruimte. Kies je voor bootverhuur dan kan het maar zo zijn dat het weer in jouw geboekte huurperiode net tegenvalt. Ook loop je met huren het risico, helemaal bij last minute uitstapjes, dat de meeste boten al verhuurd zijn. Een eigen boot geeft je dan ook de meeste vrijheid.

Onderhoud
Ultieme vrijheid kost daarentegen ook wat. Wie booteigenaar is weet dat er op jaarlijkse basis flink wat onderhoud nodig is om de ontspannen tochtjes op het water mogelijk te maken. Van schoonmaak, schuren en verven tot behandelingen onder de waterlijn en motoronderhoud.  Voor onderhoud onder de waterlijn zal de boot daarbij uit het water gehaald moeten worden. Een boot kopen bied je dus veel ruimte om te varen wanneer je maar wilt, maar vraagt ook zeker het nodige terug in onderhoudstijd- en kosten.

Vaargebied
Met een sloep, zeilboot of jacht huren geniet je van alle voordelen van een boot, zonder na te hoeven denken over jaarlijks onderhoud. Het huren van een boot is zorgelozer dan het kopen van een boot. Nog een voordeel van een huurboot is dat je, per keer, een ander vaargebied kunt kiezen. Met een eigen boot kun je natuurlijk ook steeds andere vaarwegen verkennen maar je startpunt zal een vaste jachthaven zijn. Tenzij je kiest voor een boot die zich gemakkelijk laat vervoeren op een trailer. In dat geval kun je ook met je eigen boot relatief snel nieuwe vaargebieden opzoeken.

Kosten
Het kopen van een boot vraagt om een behoorlijke investering. Daarbij zijn er terugkerende onderhoudskosten, ligkosten en verzekeringskosten. Daar staat tegenover dat een boot je veel rust, ontspanning, plezier een groot gevoel van vrijheid kan geven. Huur je vaker een boot dan kan het kopen van een eigen boot zeker een goede keuze zijn. Heb je niet of nog maar weinig gevaren, dan is het een idee eerste eens een boot te huren. Denk bijvoorbeeld aan jachtverhuur Friesland. In deze waterrijke provincie vind je goede faciliteiten, veel huurmogelijkheden en prachtige vaarroutes om volop te kunnen ervaren hoe het leven op het water je bevalt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here