Laten we het eens over hoofdkussens hebben. Nog steeds worden hoofdkussens namelijk schromelijk onderschat. Vaak wordt alleen over het matras gesproken als het gespreksonderwerp een goede nachtrust is. Over hoofdkussens wordt vaak niet eens gesproken, en dat terwijl een hoofdkussen toch mede bepalend is voor een perfecte nachtrust. Net zoals dat geldt voor het matras.

Alsof je al gewerkt hebt

Je kent het misschien wel. Als ‘s morgens je wekker gaat en je uit bed stapt, voelt het alsof je al een ochtend aan het werk bent geweest. Je voelt je moe en de spieren zijn stram. Of je hebt specifiek last van je nek en schouders. Is dat het geval, dan heb je geen goed matras en evenmin een goed hoofdkussen. Want dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor een nachtrust waarbij je lichaam wel volledig tot rust komt. Investeren in een goed hoofdkussen is dus belangrijk. Bovendien is een kussen niet erg duur, zeker niet in de wetenschap dat je er toch al snel drie, vier jaar mee kunt doen.

Je slaaphouding

Wat het voor jou perfecte hoofdkussen is, hangt van een groot aantal zaken af. Zo is de slaaphouding belangrijk, zoals ook de breedte van de schouders een rol kan spelen en uiteraard een goed matras. Ben jij iemand die veel zweet in je slaap of ben je allergisch? Het zijn allemaal zaken die meespelen als je een keuze wilt maken uit de talloze hoofdkussens die beschikbaar zijn. In z’n algemeenheid kun je zeggen dat rugslapers beter slapen op hoofdkussens die precies bij de nek wat hoger zijn in vergelijking met het achterhoofd. Heb je dat niet, dan bestaat de kans dat je hoofd ofwel naar voren of juist naar achteren buigt. Zijslapers gedijen beter bij een dikker kussen. Belangrijk is dat de schouders niet op het kussen rusten en dat het kussen dus pas boven de schouders begint.

Sta je op met hoofdpijn?

Slaap je op je buik, dan ben je in elk geval iemand die een tamelijk onnatuurlijke slaaphouding aanneemt. Een dun kussen is de beste optie wat betreft de hoofdkussens. Met een te dik kussen kun je op je buik liggend de ademhaling namelijk belemmeren. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Nu dit duidelijk is, is er nog de kwestie vulling van de hoofdkussen. Je kunt kiezen voor hoofdkussens met dons en veren, polyester vezels en schuimblokken, traagschuim of latex schuim. Synthetisch of polyester heb je in heel erg veel soorten en bovendien zijn de kussens gemakkelijk te wassen. De kussens staan bekend als vrij elastisch en daardoor wel minder goed vormbaar. Bovendien is dit kussen minder gevoelig voor huisstofmijt. Heb jij klachten aan je rug of je nek of sta je op met hoofdpijn? Dan krijg je vaak het advies om een schuimblok kussen te kopen. Dit kussen kun je niet uitwassen en voelt enigszins zweterig aan. Bovendien verspreidt het een typische geur.

Wasbare hoofdkussens

Vraag jezelf ook af of je veel zweet tijdens je slaap. Is dat het geval, dan verdienen kussens van natuurlijke materialen de voorkeur. Zorg bovendien dat je het kussen kunt wassen. Allergisch? Ook dan is het belangrijk dat je het kussen kunt wassen. Kies bovendien voor een dichtgeweven tijk of sloop. Kortom: kies altijd voor het allerbeste hoofdkussen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here