Dat een boekhouder secuur moet zijn is nogal logisch, maar heb je een idee met welke werkzaamheden boekhouding precies te maken heeft binnen een bedrijf? In het klein geldt dit eigenlijk ook voor je eigen huishouden. Alles administreren wat er binnenkomt en uitgaat, je belastingaangifte doen, het bijhouden van wie je nog iets tegoed hebt of aan wie jij nog dient te betalen, het zijn allemaal activiteiten die voor bedrijven ook gelden. Alleen vindt dit plaats op een veel ingewikkelder niveau (zoals meer afdelingen en andere kostenposten) en spelen er hogere bedragen. Ook de wet- en regelgeving is van belang, want je moet onder andere rekening houden met BTW en de diverse soorten belastingen die voor bedrijfsvoering gelden. En al deze documentatie moet veilig worden opgeslagen in een locker met cijferslot.

Kernkwaliteiten van een professioneel boekhouder
Als je geen gevoel hebt voor cijfers, heb je aan de functie van boekhouder een zware dobber. Je moet dus niet alleen goed kunnen rekenen, maar je moet ook gevoel hebben bij de getallen waar je mee werkt. Boekhouden is geen trucje. Ja, het is gebaseerd op basisprincipes van boekhouden en die verander je niet, maar je realiteitszin en logisch nadenken worden regelmatig op de proef gesteld. Je kent daarom alle addertjes onder het gras en weet hoe je de administratieve eindjes weer aan elkaar kunt knopen en de boeken uiteindelijk kloppend krijgt.

Toekomst?
Als boekhouder kun je bij voldoende ervaring je eigen kantoor beginnen en een vaste klantenkring opbouwen. Als zelfstandige aan de slag gaan, betekent wel dat je om moet kunnen gaan met piekperiodes. Zodra bijvoorbeeld de termijn voor het indienen van de belastingaangifte nadert, wil iedereen namelijk gebruik maken van je dienstverlening. Je planningsvermogen en stressbestendigheid worden tijdens deze pieken aanzienlijk getest. Binnen het bedrijfsleven kun je doorgroeien naar functies met meer verantwoordelijkheid. Waar anderen de financiële rapporten samenstellen, kun jij nu gaan over de controle en definitieve goedkeuring.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here