Als je een huisbezitter bent, is het soms nodig om je kozijnen te laten vervangen. Een nieuw kozijn is aan te raden bij ernstige houtrot en enkel glas. Ook zou het kunnen dat de indeling van de ramen niet meer aan je wensen voldoet of dat er andere beschadigingen zijn. Als het zover is, moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten bij het kopen van kozijnen. Deze blog geeft je een aantal tips. Want welk materiaal kies je? En waar moet je nog meer aandacht aan besteden?

Materialen

Als je je kozijn vervangt, is het van belang om een weloverwogen keuze te maken met betrekking tot het materiaal ervan. Er zijn grofweg drie opties: kunststof, hout en aluminium. Ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Kunststof kozijnen zijn onderhoudsvriendelijk en recyclebaar. Daarnaast kun je het gemakkelijk aanpassen op de stijl van je huis, ze bestaan namelijk in verschillende RAL-kleuren. Over het algemeen ben je aan kunststoffen kozijnen (inclusief plaatsing) €700,- tot €800,- per vierkante meter kwijt. Als je voor houten kozijnen kiest, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten hout zijn en dat dit invloed heeft op, bijvoorbeeld, de uitstraling. Over het algemeen zijn houten kozijnen wat duurder. De laatste optie zijn aluminium kozijnen. Deze gaan erg lang mee en zijn in verschillende kleuren te krijgen. Ook het onderhoud is gemakkelijk. Deze voordelen betekenen wel dat je er een hogere prijs voor betaalt, rond de €800,- tot €950,- per vierkante meter.

Het type kozijn

Een andere belangrijke overweging is het type kozijn. De eerste belangrijke vraag is of het kozijn geopend moet kunnen worden, of niet. Als je kozijn niet geopend hoeft te worden, heeft dat voordelen. Zo is het meer inbraakveilig, terwijl je wel lichtinval hebt. Als je het kozijn wel wilt kunnen openen, is het noodzakelijk om te kiezen hoe het open moet kunnen. Eén optie is een draaikiepraam, een raam dat om twee assen kan draaien. Dit is wel vaak duurder dan andere ramen. Ook als je kiest voor een draairaam, moet je nog beslissen of je wil dat deze naar buiten- of naar binnen opent. Vaak is naar binnen het makkelijkst, omdat de wind er minder vat op kan krijgen en het gemakkelijker is in combinatie met een hor. Toch is dit niet altijd mogelijk, dat ligt aan het materiaal wat je kiest. 

De prijs

De prijs van kozijnen is een som van de delen. Zoals eerder al beschreven wordt een groot deel bepaald door het materiaal wat je kiest voor je kozijn. Daarnaast maakt het uit welk glas je kiest. Duurder glas isoleert beter en is minder inbraakgevoelig. Hierbij is het belangrijk om mee te wegen dat duurdere materialen op de langere termijn ook geld kunnen besparen. Uiteindelijk is het goedkoper als het langer meegaat en ook de energierekening kan (door isolerende materialen) dalen. Ook het type kozijn heeft invloed op de prijs: als je wilt dat het raam zowel gekiept als helemaal open kan, is dat duurder dan wanneer het raam helemaal niet open hoeft. Als laatste is het van belang om te kijken door wie je de kozijnen laat monteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here