Het afgelopen jaar waren er iedere maand wel weer berichten te zien van de stijging van de huizenprijzen Nederland. En dit was niet alleen in Nederland zo, maar over de hele wereld. Nu de woningen steeds duurder worden, is het dan nog wel slim om iets te kopen? Of gaan de prijzen nog veel verder stijgen en is het maar beter om er nu nog snel bij te zijn? Hieronder zullen we hier een aantal zaken over bespreken.

Waarom stijgen de prijzen?

Om deze vraag te beantwoorden is het eerst belangrijk om te weten waarom de prijzen eigenlijk stijgen. Enerzijds is er al een lange tijd een woningtekort. Dit zorgt ervoor dat de vraag hoger is dan het aanbod van woningen. Maar daarnaast dalen de hypotheekrentes ook al heel lang steeds verder. Dit zorgt ervoor dat mensen dus meer kunnen lenen en daarom sneller een woning kunnen kopen voor een hogere prijs.

Maar daarnaast is er door de crisis enorm veel geld in de economie gepompt en dit zal nog wel een tijd doorgaan om de economie weer helemaal draaiende te krijgen. Dat kan zorgen voor inflatie en daarom kunnen we prijzen nog verder omhoog gaan. Maar ook de angst voor inflatie op zichzelf kan er bij mensen al voor zorgen dat ze ervoor kiezen om een woning te kopen.

Kunnen mensen het betalen

De vraag blijft natuurlijk altijd of mensen het nog wel kunnen betalen. Wanneer mensen simpelweg het geld niet meer hebben of de rentes gaan omhoog en mensen kunnen niet meer voldoende lenen dan kan dat zorgen voor een daling van de huizenprijzen. Echter hebben veel banken in Nederland zojuist laten weten dat meer mensen te maken zullen krijgen met negatieve rentes op het spaargeld. Dat kan er juist weer voor zorgen dat nog meer mensen ervoor kiezen om een woning te kopen in plaats van het geld op de spaarrekening te houden.

Risico’s zoveel mogelijk voorkomen? 

Wil jij een woning kopen, maar ben je er tegelijkertijd bang voor dat het ook kan gebeuren dat de huizenprijzen dalen? Dan kun je er ook voor kiezen om een zo veilig mogelijke keuze te maken door voor een woning te kiezen die op de lange termijn zeer waardevast zal blijven. Dan kan door voor nieuwbouw te gaan en daarnaast op een locatie die ook in de toekomst in trek zal blijven. Kijk bijvoorbeeld op de site van NieuwWonen Leiden. In Leiden en in de omgeving van Leiden zit je namelijk in het westen van Nederland en daarnaast zijn er veel mogelijkheden om voor een nieuwbouw huis te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here