Als je nooit te maken hebt met het leasen van een auto zeggen de termen operational en financial lease je wellicht niets. Er worden echter veel verhalen verteld over het gemak van het leasen van een auto. Lees hier meer om in elk geval de grootste verschillen tussen de beide soorten contracten te leren kennen, voor als jij een andere auto nodig hebt. Wanneer je als privé persoon het aanbod krijgt om een auto te leasen gaat het altijd om operational lease. Financial lease wordt alleen aangeboden aan zakelijke klanten, dus aan bedrijven.

Het gemak van operational lease

Als je graag zonder gedoe in een nieuwe auto wilt rijden is operational lease de beste oplossing. Zo’n contract wordt afgesloten voor een bepaalde periode. Je rijdt dan in een auto, die eigendom blijft van het leasebedrijf. Als eigenaar zorgen zij ervoor dat de auto wordt onderhouden, dat de wegenbelasting wordt betaald, en dat de auto verzekerd is. Het enige wat jij als contractant moet doen is maandelijks een vast bedrag overmaken naar het leasebedrijf. Aan het einde van de contractperiode moet je de auto inleveren. Je kunt dan een nieuw contract aangaan of stoppen met leasen van een auto.

De voordelen van financial lease

Financial lease is alleen beschikbaar voor zakelijke klanten. Het grote voordeel van financial lease is, dat de auto meteen op naam staat van het bedrijf. Doordat het bedrijf dus de eigenaar is van de auto heeft het de vrijheid om het onderhoud en de verzekering te regelen op de wijze die het wil. Het bedrijf moet ook zelf de wegenbelasting betalen. Financial lease zorgt ervoor dat een bedrijf de aanschafkosten van een auto over meerdere jaren kan spreiden. Doordat de auto op naam van het bedrijf staat kan er gebruik worden gemaakt van allerlei fiscale voordelen.

Wanneer is een auto leasen handig?

Lang niet iedereen heeft baat bij het leasen van een auto. Als jij geen waarde hecht aan het rijden in de nieuwste modellen auto’s, kun je waarschijnlijk voor veel minder geld een occasion kopen en die helemaal afrijden. Maar als je wilt rijden in modellen die je zelf niet kunt aanschaffen is een leasecontract een goede optie. Zakelijk kun je kiezen voor operational lease en voor financial lease. Als privé automobilist heb je alleen de mogelijkheid om een operational lease overeenkomst af te sluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here