Met kabeldetectie wordt bedoeld: het lokaliseren van kabels die zich onder de grond bevinden, zodat er veilig gegraven kan worden. Dit is vaak geen eenvoudige klus, omdat kabels onder de grond kunnen verplaatsen, of omdat lang niet altijd duidelijk is hoe – en of – ze er precies liggen. Maar wie het uitbesteedt aan een kundige partij, zal al snel resultaat boeken, zodat duidelijk wordt wat zich precies onder de grond begeeft.

Hoe gaat het in z’n werk?

Kabeldetectie begint altijd met de zogenaamde ontwerpfase. In deze fase wordt zoveel mogelijk informatie vergaard, om een goed beeld te krijgen van wat zich precies onder de grond bevindt. Deze informatie is te verkrijgen via verschillende kanalen, maar voor de gewone particulier kan het een behoorlijke klus zijn om dit bij elkaar te krijgen. En soms is het helemaal niet duidelijk waar de kabels zich bevinden en of ze er eigenlijk wel zijn. Het is dan belangrijk om die informatie toch te verkrijgen via de beschikbare kanalen.

De uitvoeringsfase

Wie gaat graven met een graafmachine, is wettelijk verplicht om onderzoek te laten doen naar wat zich precies onder de grond begeeft. Dit gebeurt via de zogenaamde KLIC-Melding. Wie deze melding doet, weet vervolgens welke kabels en leidingen onder de grond liggen en waar dus bij het graven rekening mee gehouden moet worden. Graafschade is een serieus probleem en een KLIC-Melding voorkomt dat je blind met de graafmachine in de grond gaat zitten graven. Beschadig je een kabel of leiding, dan zorgt dat niet alleen voor oponthoud, maar ook voor extra kosten. Immers; de beschadiging moet hersteld worden en dat kost geld. En zeker als je onvoorbereid aan de slag bent gegaan, mag je ervan uitgaan dat die kosten voor jou zullen zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de gevaren die komen kijken bij het beschadigen van een elektrakabel of gasbuis.

Ligt alles altijd vast?

Hoewel je vaak een uitstekend beeld krijgt van goede kabeldetectie, is het ook heel goed mogelijk dat de kabels in de loop der jaren een beetje zijn verschoven. Niet met hele meters, maar het kan wel degelijk schelen. Een kabel die volgens de papieren precies zo hoort te liggen, kan best een centimeter of twintig dieper of ondieper zitten. Dit heeft te maken met het feit dat de grond continu in beweging is en dat kan invloed hebben op de ligging van kabels en leidingen. Het is dan ook belangrijk dat je niet volledig vaart op wat de melding zegt, maar dat je ook wat voorbereidend werk doet. Proefsleuven graven, prikken, het hoort er allemaal bij. Op die manier hou je het veilig en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. En als inderdaad blijkt dat de kabel niet helemaal meer zo ligt als zou moeten, dan ben je verplicht om dit te melden. Immers; mocht er in de toekomst weer gegraven worden, dan is het fijn dat dit gebeurt op basis van de meest recente kennis. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here